QUÈ ÉS LA TERÀPIA GESTALT?

La Teràpia Gestalt és una teràpia d’acompanyament a persones, basant-se en l’experiència, l’acció i la vivència de situacions en la sessió terapèutica, ens permet adonar-nos de què sentim i pensem, com actuem i què necessitem i volem.

La Teràpia Gestalt és una teràpia fonamentada profundament en l’humanisme i la filosofia. Contempla a la persona en la seva totalitat, el seu cos, les seves emocions i els seus pensaments i li retorna el protagonisme i la responsabilitat de la seva vida.

La Teràpia Gestalt és una teràpia eficaç per ajudar a persones que pateixen psicopatologies i, fonamentalment,  una teràpia de millora i creixement personal que cerca i pretén el desenvolupament profund de l’ésser humà i la seva pròpia realització.

A QUI POT AJUDAR LA TERÀPIA GESTALT?

La Teràpia Gestalt pot ajudar a les persones que experimentin quadres d’Ansietat, Estrès, Pors, Pànic o Fòbies infundades, Depressió, Baixa Autoestima, Timidesa o Inseguretat.

Ajudarà a aquelles persones que experimentin dificultat per a gestionar emocions com la ira, la tristor o la por i/o sentin ressentiment, enveja, gelosia o culpa, que les limitin i les facin infelices o provoquin que facin mal a les persones que estimen al seu entorn.

També ajudarà a aquelles persones que es trobin en un procés de dol per la pèrdua d’un familiar, per la separació de la parella, la pèrdua d’una feina o el fracàs d’un projecte vital i es sentin frustrades, insatisfetes, desorientades, confuses o desmotivades.

La Teràpia Gestalt pot ajudar a aquelles persones que, sense tenir una demanda específica, se sentin desassossegades i amb la inquietud de posar consciència en la seva vida i donar-li sentit, conèixer-se millor i iniciar un procés de creixement personal profund i transformador que les permeti viure plenament.

També a aquelles persones que experimentin dolències que puguin estar relacionades amb somatitzacions com el bruxisme, les cefalees, els dolors cervicals i lumbars, els dolors i les sobrecàrregues en espatlles i coll, les malalties cardíaques o el càncer.

La Teràpia Gestalt entén la malaltia en l’adult com l’expressió d’una part negada de nosaltres mateixos i ens convida a escoltar la seva causa i també el seu propòsit, a acceptar la seva presència i la nostra responsabilitat en el seu tractament. Enfocades així, les malalties poden ser oportunitats per a créixer i aprendre.

COM AJUDA LA TERÀPIA GESTALT I QUINS SÓN ELS SEUS BENEFICIS?

La Teràpia Gestalt ens ajuda reconeixent i identificant les nostres emocions al nostre cos i convidant-nos a acceptar-les i a expressar-les. El benefici de fer conscients les nostres emocions és poder gestionar-les; si no hi posem consciència o les neguem ens fem mal i aquest tradueix en forma de somatitzacions o li fem mal als altres en forma de ressentiment o agressivitat.

La Teràpia Gestalt ajuda a la persona proposant experiències i accions que li permetin vivenciar la situació problemàtica amb la seguretat del suport i l’actitud del terapeuta. Només això ja és beneficiós, doncs la persona no pot o no sap com afrontar aquestes situacions en el seu dia a dia. Per a aquesta qüestió, com a Terapeuta Gestalt, he treballat una actitud neutra i lliure de judicis, he rebut moltes hores de la mateixa Teràpia Gestalt que imparteixo, i continuo rebent moltes hores de supervisió amb la finalitat d’aportar a la persona en teràpia un acompanyament incondicional. He experimentat i vivenciat en mi mateix les propostes que realitzo i això em permet estar a prop de la persona en el seu procés. Sóc conscient de que només ella sap què li succeeix i em sento confiat en que disposa de tot el potencial per a superar els tràngols del seu propi camí i amb els seus propis recursos.

Com a Terapeuta Gestalt, el meu paper és estar al costat de la persona, acompanyar-la, guiar-la i donar-li suport durant un temps; oferir-li la meva experiència i el meu sentir perquè els utilitzi en el seu propi benefici i, sobretot, acceptar-la tal i com és, sense judicis ni expectatives. Aquest també és un gran benefici, doncs la persona que acudeix a Teràpia Gestalt no acostuma a sentir-se acompanyada d’aquesta manera en el seu entorn.

Com a Terapeuta Gestalt, acompanyo i ajudo estimulant l’atenció de la persona vers el present immediat del seu problema, l’Aquí i l’Ara i la globalitat de la seva expressió, les seves sensacions corporals, les seves emocions i els seus pensaments. La meva tasca com a Terapeuta Gestalt és observar i retornar a la persona tota la informació que no veu sobre si mateixa, incloent allò obvi de la realitat que està vivint per ampliar la seva consciència sobre l’experiència i obtenir els beneficis de descobrir què necessita i què vol, què la limita i de quin potencial disposa que encara no havia descobert; a més de com ho pot fer per a trobar nous recursos que li permetin afrontar la situació i proposar-li de nous.

L’experiència viscuda en Teràpia Gestalt ens ajuda a adonar-nos del que és present i distingir-ho d’allò que va ser en el passat o d’allò que serà en el futur i de com ambdues coses ens interfereixen en l’Aquí i en l’Ara. La Teràpia Gestalt ens ajuda a centrar-nos en el moment present i ens beneficia permetent-nos conèixer, acceptar i superar els límits del nostre passat, lliurar-nos de les motxilles que arrosseguem per la nostra història personal i deixar d’actuar, sentir i pensar condicionats i limitats per elles. Aquesta actitud ens beneficia fent-nos sentir més calmats i neutres a l’hora de viure, més objectius i més lliures per actuar centrant-nos en els nostres desitjos i necessitats.

QUANT DURA UN TRACTAMENT?

La Teràpia Gestalt és una teràpia relativament ràpida. Al fonamentar-se en l’acció i l’experiència, provoca canvis positius ja des de les primeres sessions. També és una de les teràpies denominades de procés i és molt particular per a cada persona. Utilitzant una metàfora, el procés terapèutic és com un riu on l’aigua no es pot empènyer, flueix a la seva pròpia velocitat ; gràcies a la teràpia, traurem els esculls de la glera i les aigües del riu de la vida avançaran més fàcilment, el temps que això trigui dependrà de cada persona.

SESSIONS I PREUS

Veure preus

La Teràpia Gestalt va ser creada i desenvolupada pel psiquiatre alemany Fritz Perls (1893-1970) juntament amb la seva muller Laura (1905-1990). Perls es va formar com a psicoanalista i va buscar allunyar-se de la rigidesa dels tractaments psicològics de l’època, bàsicament el conductisme  i el propi psicoanàlisi, per crear un model de psicoteràpia més humà i obert que es basés en un encontre entre iguals.

Fritz Perls va ser molt inquiet i va rebre influències de diferents disciplines al llarg de la seva vida. En el seu tram final, va recollir i sintetitzar per a crear la Teràpia Gestalt: del Teatre amb Max Reinhardt, de la filosofia de Solomon Friedlander, l’existencialisme de Buber i la fenomenologia de Husser; de la Teràpia corporal amb Wilhem Reich, de la disidència psicoanalítica amb Karen Horney i de la psicologia de la Gestalt, de la qual pren el nom, i les seves investigacions sobre la percepció humana.

Ja amb cinquanta anys, va completar els seus coneixements i va enriquir la seva nounada psicoteràpia amb l’aportació de la concepció holística de Jan Smuts, el psicodrama de Moreno i la filosofia oriental de la mà dels conceptes Taoistes i la Meditació Zen.

Havia nascut la Teràpia Gestalt i Fritz Perls la va presentar en societat a Nova York al 1951. Ràpidament es va alienar  amb el moviment de les psicoteràpies humanistes. Perls la va desenvolupar primer a Nova York i posteriorment a Esalen, Califòrnia, on va treballar fins els seus darrers anys.

Fritz Perls y la Teràpia Gestalt van crear una escola que fou enriquida per varis deixebles posteriorment a la seva mort. Entre ells cal destacar al que avui és el seu màxim exponent, el Dr. Claudio Naranjo, psiquiatre xilè responsable en gran mesura de la introducció i el creixement de la Teràpia Gestalt a Llatinoamèrica i a l’Estat Espanyol i del seu enriquiment amb la psicologia dels eneatips o Eneagrama, la Meditació i l’Espiritualitat.

La Teràpia Gestalt es fonamenta en experimentar més que en teoritzar, en viure més que en racionalitzar, en sentir emocions i en el cos com a  font d’energia i  motor de l’ésser humà.

Hi ha una sèrie de fonaments característics de la Teràpia Gestalt entre els quals m’agradaria destacar els següents:

L’Aquí i Ara

La Teràpia Gestalt es fonamenta en que allò únic real i allà on tot succeeix és el present, de manera que tot està en l’Aquí i en l’Ara, el passat ja esdevingué i el futur encara no ha arribat, així que és necessari discernir i posar consciència en els nostres records o anticipacions de futur, doncs interfereixen amb el què som i sentim en el moment present.

Concepte Holístic de l’Ésser Humà

L’Ésser humà és en la seva totalitat. No és només el seu intel·lecte i els seus pensaments, sinó també les seves sensacions corporals  i les seves emocions, la seva expressió i el seu llenguatge, les seves accions, el seu esperit i la seva energia.

Autoregulació organísmica

La Teràpia Gestalt es fonamenta en la seva fe en l’autoregulació organísmica de l’ésser humà.  Les persones tenim necessitats essencials a nivell corporal, emocional i intel·lectual (concepte holístic), aquestes, entre d’altres, són: l’alimentació, la sexualitat, la relació i la soledat, el coneixement, l’expressió, l’afecte, la tendresa, l’amor, la creació, la curiositat, etc. Com a éssers vius, cada persona sap, de manera natural, quines són les seves necessitats i desitjos més genuïns i disposa de la capacitat de satisfer-les en equilibri amb el seu entorn i adaptant-se a ell. Només és necessari confiar en la nostra pròpia naturalesa, percebre i estar en contacte amb el que necessitem, apartar les nostres creences o els pensaments que ens limiten i permetre’ns el contacte satisfactori amb el nostre entorn.

L’ Auto-responsabilitat

La Teràpia Gestalt es fonamenta en que l’individu s faci responsable d’ell mateix. La persona disposa de tots els recursos i potencialitats per fer-se càrrec de les seves necessitats i desitjos genuïns i només ella pot satisfer-los.

L’Adonar-se

La Teràpia Gestalt es fonamenta en l ’”Adonar-se” o la consciència i l’autobservació de com és la nostra experiència  en la seva globalitat o totalitat, les nostres sensacions corporals, les nostres emocions, els nostres pensaments, les nostres expressions o llenguatge, les nostres accions i la nostra energia. Tot és part de la nostra experiència  i tot forma i necessita coherència i expressió. En la contemplació d’aquesta experiència es troben noves informacions de les nostres necessitats i desitjos més genuïns, això és el que anomenem “adonar-se” de l’experiència  i és on radica l’energia del canvi de les nostres conductes per altres més acords amb allò que volem.

La Teràpia Gestalt es diferencia d’altres teràpies psicològiques en un aspecte fonamental que desenvolupo a continuació. Per a poder fer-ho, m’he basat en les explicacions al respecte de Francisco Sánchez al seu llibre Terapia Gestalt: una guia de trabajo.

La Teràpia Gestalt utilitza bàsicament la fenomenologia a diferencia de la nosologia emprada en altres teràpies.  Per entendre-ho maginem que una persona es dirigeix a teràpia i aquesta utilitza el mètode clínic. En ella, el terapeuta, psicòleg o metge, és l’expert i mitjançant una recopilació d’informació sobre el problema o símptoma exposat, elabora un diagnòstic (nosologia) rrel del qual fa un pronòstic i prescriu un tractament.

Aquest és el mètode mèdic psiquiàtric i psicològic de molts enfocaments com el cognitiu conductual, sistèmic o el de la Teràpia Breu Estratègica. Amb aquest enfocament s’adopten uns rols, el client o pacient té un rol fonamentalment passiu, el terapeuta, metge o psicòleg, és l’expert i la relació és bàsicament desigual. El mètode és en sí directiu.

En la Teràpia Gestalt i la majoria de teràpies humanistes s’utilitza el mètode fenomenològic. Treballen amb el que hi ha, amb allò que succeeix, evitant judicis i interpretacions, anàlisis o prejudicis. La relació de la persona amb el terapeuta és més igualitària. El Terapeuta Gestalt és un acompanyant que ajuda al client a explorar la seva experiència i, en base a ella, trobar opcions de canvi. Es tracta d’observar allò què passa i com li passa a la persona i de servir-se de la intuïció i de la pròpia experiència per canviar.

Com a Terapeuta Gestalt no sé que li passa a la persona i ella tampoc ho sap. Així que la proposta és explorar-ho junts per adonar-nos de que succeeix i com. Quan això s’esdevé, la persona avança en el coneixement de sí mateixa i en la seva auto responsabilitat i dóna un pas endavant en la seva maduració personal, doncs ho fa per sí mateixa i pot ser mestressa de la seva pròpia vida. En el mètode directiu o diagnòstic, aquest pas és més difícil de fer degut a que  la responsabilitat de la millora o curació recau en el terapeuta o expert.